Od poniedziałku 19 marca do środy 21 - w szkole Podstawowej nr 10 odbywały się konkursy przedmiotowe dla uczniów szkół powiatu stargardzkiego. Uczniowie przez trzy dni wykazywali się wiedzą, rywalizowali z sobą drużynowo i indywidualnie ale przede wszystkim dobrze bawili.
W poniedziałek, 19 marca odbyła się III edycja konkursu z języka angielskiego, w którym uczestniczyli uczniowie szkół podstawowych ze Stargardu oraz z Suchania, Ińska, Kobylanki, Sowna, Rzeplina i Kunowa. Uczniowie rozwiązywali test ze znajomości języka angielskiego- zarówno gramatyki, słownictwa jak i kulturoznawstwa. Pierwsze miejsce zdobyła Dominika Mierzwa ze Szkoły Podstawowej nr 2 w Stargardzie , drugie miejsce należało do Marka Nowakowskiego ze Szkoły Podstawowej nr4, a trzecie zdobył Mikołaj Jaskólski ze Szkoły Podstawowej nr 6.
Wtorek, 20 marca już tradycyjnie, odbyła się VII edycja konkursu historycznego „Do Broni!”. Do udziału w zmaganiach zgłosiło się 19 trzyosobowych drużyn. Konkurs ma charakter zabawy nauczającej, w której drużyny opierając się na podanych materiałach wykonują zadania typu harcerskiego. Pierwsze miejsce w tegorocznej edycji zajęła w Szkoła Podstawowa nr 6 w składzie – Maria Jakubowska, Maja Marczuk, Patrycja Pieńkowska. Drugie miejsce drużyna ze Szkoły Podstawowej w Strachocinie w składzie- Sandra Lewandowska, Gabriela Kotschedoff, Antoni Szczepanik. Trzecie miejsce uzyskała drużyna ze Szkoły Podstawowej nr 4 w składzie -Miłosz Rubinowski, Mikołaj Sucholas, Jakub Wołyniec.
„Sałatka lepsza niż drożdżówka" - pod tym hasłem w środę 21 marca ,odbył się II Powiatowy Konkurs Biologiczno- Kulinarny. Zmagania konkursowe odbywały się w dwóch kategoriach wiekowych. Uczniowie z klas 3-4 mieli okazję wykorzystać wszystkie zmysły, w celu rozpoznania zdrowych produktów spożywczych. Pracując zespołowo tworzyli plakaty, zachęcające do zdrowego stylu życia oraz układali hasła. Zwyciężył zespół ze Szkoły Podstawowej nr 2 z Oddziałami Integracyjnymi w Stargardzie.
W drugiej grupie wiekowej do rywalizacji stanęło 7 drużyn z klas 6-7. Podeszli oni do wielu zadań sprawdzających wiedzę na temat budowy i działania układu pokarmowego, znajomości składników odżywczych oraz związanej z tym najlepszej diety dla nastolatka. Największe emocje towarzyszyły jednak konkurencji kulinarnej, jaką było stworzenie zdrowej i pięknie podanej sałatki. Pomysły oraz umiejętności uczniów przerosły oczekiwania organizatorów. Zwyciężyła drużyna ze Szkoły Podstawowej w Chociwlu, zaś konkurencję indywidualną wygrała uczennica Szkoły Podstawowej nr 6 ze Stargardu.
Konkursy są dla uczniów doskonalą formą wykazania się swoją wiedzą i umiejętnościami poza murami macierzystych szkół, konfrontacji z innymi uczniami, dają możliwość pogłębiania wiedzy w dziedzinach zgodnych z ich indywidualnymi zainteresowaniami oraz okazję do wyśmienitej zabawy. Organizatorkami konkursów były nauczycielki ze Szkoły Podstawowej nr 10 a atrakcyjne nagrody ufundowała Rada Rodziców.