Szpital w Stargardzie przystąpił do pilotażowego programu Ministerstwa Zdrowia oraz Narodowego Funduszu Zdrowia. Dzięki temu, posiłki serwowane pacjentom mają być lepsze.
Ilość wyświetleń: 887
"Dobry posiłek w szpitalu" to program pilotażowy Ministerstwa Zdrowia oraz Narodowego Funduszu Zdrowia, do którego przystąpił także stargardzki szpital.
SPWZOZ w Stargardzie zawarł umowę na realizację programu pilotażowego w zakresie edukacji żywieniowej oraz poprawy jakości żywienia w szpitalach "Dobry posiłek w szpitalach".
- Oznacza to, że szpital otrzymuje dodatkowe środki przeznaczane na realizację programu pilotażowego, będzie to również uzupełnienie środków dotychczas przeznaczanych przez szpital na wyżywienie świadczeniobiorców w ramach umowy na świadczenia opieki zdrowotnej - informuje Rafał Dziubek, zastępca dyrektora ds. medycznych i organizacyjno-prawnych, pełnomocnik ds. praw pacjenta w Samodzielnym Publicznym Wielospecjalistycznym Zakładzie Opieki Zdrowotnej w Stargardzie. - Umowa zawarta została na okres od 1 listopada ub. r. do 30 czerwca br.
Jednym z warunków realizacji programu jest publikowanie na szpitalnej stronie internetowej - codziennie w dni robocze - zdjęć co najmniej dwóch posiłków spośród najczęściej stosowanych diet z danego dnia wraz z odniesieniem do pozycji z jadłospisu. A ponadto, opracowywanie jadłospisów na co najmniej 7 dni, a także ich publikacja.
Szpital ma też zapewnić regularność posiłków oraz dokonywać weryfikacji zgodności posiłku z jadłospisem oraz organoleptycznej oceny podstawowych parametrów posiłków: świeżość produktów, temperaturę, zapach oraz wygląd i konsystencję tego posiłku. Weryfikacja i ocena ma być prowadzona codziennie w zakresie wszystkich posiłków w co najmniej połowie rodzaju stosowanych diet, a każda ze stosowanych diet musi być oceniona minimum raz w tygodniu.
Celem programu pilotażowego jest zwiększenie dostępności porad żywieniowych w szpitalach, a także wdrożenie optymalnego modelu żywienia pacjentów. Programem objęci są wszyscy pacjenci za wyjątkiem: tych, którzy nie są żywieni wyłącznie dojelitowo lub wyłącznie pozajelitowo, a także tych którzy nie przebywają na oddziale anestezjologii i intensywnej terapii.
A Wy jak oceniacie posiłki w stargardzkim szpitalu?
Kuchnia przyszpitalna - TAK.
Catering (katering) - NIE.
Wolę ryż (46.113.8...) 24-01-2024 10:22
2.
Lepiej to już było w Stargardzkim szpitalu.Teraz z roku na rok jest tylko gorzej.Gdyby rodziny nie dozywiały pacjentów to oni o własnych siłach ze szpitala by nie wyszły.Lepiej to mają wyzywienie w więzieniu tam ich rodziny nie dokarmiają a wychodzą na wolnośc o własnych siłach.
pracownik (37.248.139...) 24-01-2024 11:35
3.
tak samo lekarze powinni miec placone za wyleczenie a nie leczenie i wtedy wiekszosc by jadla to co jest na obrazku bo na tyle by im starczylo jak by im placic za wyleczonego pacjeta a nie leczonego
WWW (37.47.163...) 24-01-2024 12:48
4.
pracownik (37.248.139...) 24-01-2024 11:35 to samo chciałem napisać,w ZK mają dużo lepiej.Odział dziecięcy w ZST to katastrofa ,a dostają to samo co na zdjęciu powyżej. I WWW w punkt to samo urzędnicy nic nie robią i nic ich nie interesuje bo i tak wypłata taka sama plus z automatu premia za nic.A zapytajcie jaki posiłek mają lekarze itp.
Prawda (37.47.144...) 24-01-2024 15:13
5.
CZARNA KAWA ALBO WODA I SUCHY CHLEB :))
Krzych (176.221.124...) 24-01-2024 19:37
6.
lepsze to nie znaczy zamiast dwie kromki chleba trzy to ma być leprze to znaczy z apetytem zjadalne i smaczne