Jakie wyposażenie powinno znaleźć się w restauracyjnej łazience?
Artykuł sponsorowany
Ilość wyświetleń: 146
Odpowiednio przygotowane toalety są niezbędną częścią każdego lokalu gastronomicznego. Wiele miejsc, oprócz podstawowego wyposażenia, oferuje również udogodnienia dla rodziców z dziećmi czy osób z niepełnosprawnością. Sprawdź, jak zaaranżować łazienkę, by nie tylko spełniała odpowiednie normy sanitarne, ale także była funkcjonalna.
Jak urządzić toaletę?
Przy urządzaniu łazienki należy pamiętać o zastosowaniu odpowiednich materiałów wykończeniowych - takich, które są łatwe w utrzymaniu czystości. Ściany do wysokości dwóch metrów muszą być wykonane z tworzyw odpornych na działanie wilgoci. Dzięki temu można zadbać o czystość i zdezynfekować wszystkie powierzchnie. Wejście powinno prowadzić z głównych dróg komunikacyjnych. Warto pamiętać, że wiele przepisów nakazuje stworzenie tak zwanego przedsionka – miejsca przed wejściem do toalety. Najczęściej znajduje się w nim umywalka, lustro, ręczniki papierowe lub suszarka, a także krem do rąk czy inne potrzebne kosmetyki. Zanim zamontujesz niezbędny sprzęt i wyposażenie, sprawdź konieczne wymiary – w przypadku toalet dla osób z niepełnosprawnością umywalka, toaleta i spłuczka muszą być zamontowane na odpowiedniej wysokości.
Zadbaj o odpowiednie wyposażenie
Obowiązkowym elementem restauracyjnej łazienki jest również odpowiednie wyposażenie. Do niezbędnych akcesoriów należą między innymi pojemniki na mydło. Dedykowany dozownik pozwala na ekonomiczne podawanie mydła w płynie. Dzięki wizjerowi można kontrolować ilość detergentu w środku. Wystarczy nacisnąć lub podłożyć dłoń, a urządzenie samo poda mydło. Z powodzeniem możesz zamontować je na ścianie lub postawić na model wpuszczany w blat. W sklepie https://higi24.pl/pl/c/Dozowniki-do-mydla-w-plynie/25 znajdziesz zarówno klasyczne propozycje, wykonane z białego lub czarnego tworzywa ABS, jak również automatyczne modele z czujnikiem ruchu. Wybór zależy głównie od preferencji użytkownika, charakteru miejsca oraz całego wystroju. Coraz więcej lokali o dużym natężeniu gości decyduje się na nablatowe rozwiązania – są łatwe w utrzymaniu czystości, a także mają większe zbiorniki na detergent. W każdej łazience restauracyjnej nie może zabraknąć również podajnika na ręczniki papierowe lub suszarki do rąk. Kompleksowe wyposażenie znajdziesz na stronie https://higi24.pl/. Dzięki temu możesz zapewnić każdemu z gości komfort, a jednocześnie mieć pewność, że podłoga i klamki będą suche. Nie zapomnij również o koszach na śmieci, a jeżeli planujesz stworzyć w łazience dedykowaną przestrzeń dla mam, to przyda się także kącik do karmienia oraz przewijak.
W łazience warto zadbać również o klimat – ładny zapach z pewnością sprawi, że poprawianie makijażu czy mycie rąk będzie znacznie przyjemniejsze. Możesz wybrać zapachowe patyczki, odświeżacz w spray lub automatyczny dozownik z zapachem. Ciekawą alternatywą jest wosk zapachowy i kominek – taki dodatek z pewnością nada pomieszczeniu wyjątkowego charakteru.